Ploče bambusa različitih dimenzija i boja
Poprečni presek stabla Bambusa
tri ploce razlicite debljine

Bambus kao materijal za
Enterijer i nameštaj

Bambus se koristi na mnoštvo različitih načina, a nas posebno interesuje njegova upotreba za uređenje enterijera i nameštaj.

Može se upotrebljavati stablo, osušeno i zaštićeno od napada insekata i plesni, ili kao pločasti materijal, sastavljen od lepljenih letvica dobijenih uzdužnim isecanjem-cepanjem iz stabla i obradom na pravougaoni presek.

Za lepljenje letvica bambusa u industrijskoj proizvodnji se koriste ekološki, bezopasni lepkovi, pa se tako dobijeni pločasti materijali mogu koristiti za sve vrste proizvoda vezanih za stanovanje, od predmeta koji su u dodiru sa hranom do svih vrsta nameštaja u enterijeru i eksterijeru.

Iako prirodno vrlo otporan na vodu, atmosferske uticaje i mehanička oštećenja, i bambusu je moguće popraviti kvalitet i dugotrajnost primenom dodatne zaštite, poput biljnih ulja za impregnaciju ili posebnih tehnika izrade krajnjeg proizvoda kao što je presovanje i lepljenje drobljenih stabala bambusa pod jako visokim pritiskom, kada se dobija izuzetno čvrsta struktura velike gustine (preko 1000kg/m3), otporna na najveća opterećenja i ekstremne spoljašnje uticaje.

Bambus panel ploče sastavljene od jednog ili više slojeva letvica, unakrsno ili uzdužno složenih i zalepljenih, imaju poseban, prepoznatljiv i raznovrstan izgled, zahvaljujući prirodnoj strukturi i bojama bambusa.

Procesom karbonizacije, izlaganja sirovih bambus lajsni visokom pritisku i temperaturi, razlažu se u njima sadržani šećer i skrob. U zavisnosti od parametara u postupku i vremena izlaganja, dobija se paleta tonova panel ploča od prirodno svetle, preko srednje, kestenasto smeđe sve do tamno braon boje, a opet je prepoznatljivo da se, zbog specifične strukture, ne radi o drvetu već o bambusu.

MOSO d.o.o. se trenutno bavi veleprodajom materijala i izradom elemenata i nameštaja od bambusa po narudžbini.